Vždyť myšlenky tvoří realitu, tak proč si nevybrat ty, které nás posouvají kupředu?


Jak můžeme vědomě nastavit naši mysl na pozitivní a konstruktivní směr, abychom minimalizovali vliv negativních myšlenek?

Naše myšlení má obrovský vliv na to, jak vnímáme svět a jak se v něm chováme. Negativní myšlenky mohou být destruktivní, vést k pesimismu, úzkostem a stagnaci. Naopak pozitivní a konstruktivní myšlení nás může motivovat, zvyšovat naši produktivitu a zlepšovat celkovou kvalitu života. V životě se s tím setká každý, některé okolnosti je těžší zvládnout a naše myšlení neustále vyhodnocuje možnosti, problémy a případná řešení. To je v pořádku a stejně tak je v pořádku nebýt stále "happy". Pomůže vědomý přístup. Uvědomění si, jak k dané situaci přistupuji, co si o ní myslím. Pojmenovat si, co právě cítím.

Vědomé nastavení mysli je proces, který zahrnuje několik kroků:

  1. Sebevědomí: Uvědomění si vlastních myšlenkových vzorců a jejich dopadu na naše pocity a chování.
  2. Přesměrování myšlenek: Aktivní změna negativních myšlenek na pozitivní Mohou pomoci i afirmace nebo meditace. Někdy stačí párkrát nadechnout a vydechnout.
  3. Konstruktivní akce: Zaměření se na praktické kroky, které nás vedou k dosažení našich cílů. 
  4. Podpora okolí: Obklopování se lidmi, kteří nás podporují a inspirují.

Praktické rady

  1. Deník vděčnosti: Každý den si zapište tři věci, za které jste vděční.
  2. Vizualizace úspěchu: Představujte si dosažení svých cílů a jaké pocity to ve vás vyvolává.
  3. Pozitivní afirmace: Používejte pozitivní výroky, které posilují Vaše sebevědomí a optimismus, nastavte je smysluplně a uvěřitelně, reálně.
  4. Mindfulness a meditace: Praktikujte techniky, které Vám pomohou udržet mysl v přítomném okamžiku a redukovat stres.

Tímto způsobem můžeme cíleně pracovat na tom, aby naše mysl byla více naladěna na pozitivní a konstruktivní vlnu, což nám pomůže lépe zvládat každodenní výzvy a dosáhnout úspěchu v různých oblastech života a mít naplňující vztahy.

Odpovězte si: "Jaký podíl mého myšlení je negativní a jaký pozitivní - a jak můžu tento poměr změnit ve prospěch konstruktivního myšlení?"

Jindra Vodárková