Pohlcují Vás Vaše emoce nebo je dokážete usměrnit?


Pohlcují Vás Vaše emoce nebo je dokážete usměrnit?

Emocionální stav hraje klíčovou roli v našem zdraví, pohodě, vytváří vztahy a ovlivňuje životní úspěch. Je důležité si být vědomi svých emocí a hledat zdravé způsoby, jak s nimi zacházet, zvládat je, aby se minimalizovaly jejich negativní dopady. Jedním z hlavních způsobů, jak emocionální stav ovlivňuje zdraví člověka je prostřednictvím fyziologických reakcí, komplexních interakcí mezi myslí a tělem. Když prožíváme silné emoce, jako je například strach, stres nebo radost, naše tělo reaguje uvolněním hormonů. Tyto hormony mohou mít krátkodobě stimulační účinky, ale dlouhodobě mohou vést k zvýšenému riziku řady zdravotních problémů. To už jsme ale na špičce ledovce. Pokud propadáme negativním emocím, negativně ovlivňujeme svůj život, a nejen život svůj. Lidé, co jsou s námi v blízkém kontaktu toto nastavení vnímají ať na vědomé nebo nevědomé úrovni. Buď je to od nás odpuzuje nebo je stahujeme dolů. Ti silnější nám mohou krátkodobě pomoci, z dlouhodobého hlediska si ale musíme pomoci sami.

Co kdybychom věděli, jak emoce správně identifikovat a porozumět jim?

Nejprve je třeba emoce identifikovat a pojmenovat. Už to nám nad nimi dává jistou kontrolu. Pokud porozumíme příčinám a důsledkům emocí, začneme zvládat stres, zmírní se úzkosti, máme možnost odpustit, a tak opustit to, co se stalo jejich spouštěčem – negativní zážitek, náš vztah k někomu nebo něčemu. Vše začíná v hlavě, ve způsobu, jak o problému přemýšlíme. Když převezmeme kontrolu nad svými emocemi, vylepšíme své mezilidské vztahy. Vztahy jsou v životě nejdůležitější. Bez kvalitních vztahů nejsme spokojeni v žádné oblasti života. Můžeme mít práci snů, ale pokud nebudeme v harmonii se svým okolím, nebudeme se tam cítit dobře. Emoční inteligence je nezbytnou součástí životního úspěchu.

Nenechte své emoce, aby Vás ovládaly.

Emoce ovlivňují naše chování a životní styl. Lidé často reagují na emocionální stres nezdravými způsoby, jako je přejídání, emoční jedení, poruchy příjmu potravy, konzumace alkoholu, kouření, nespavost, ale i střídání partnerů, nenavazování vztahů, vzdávání se svých cílů, příliš televize, přehnaná snaha o dokonalost, hraní počítačových her v nepřiměřené míře, nakupování a další závislosti… Zhoršuje se schopnost soustředění a tím i mentální schopnosti. Začíná mizet naše empatie, která je ve vztazích velmi důležitá. Zhoršuje se schopnost rozhodování. Nevnímáme vlastní intuici ani signály těla, jež mají pro kvalitní život velký význam.

Pozitivní emoce jako je štěstí, láska a radost mají opačný účinek, podporují celkovou pohodu, mají pozitivní vliv na zdraví, budují naše vztahy. Přitahují tak do života to, co chcete. Že stejné přitahuje stejné platí i tady.

Buďte fyzicky aktivní, i krátká procházka na čerstvém vzduchu může udělat divy.  Pravidelné cvičení může zlepšit náladu, snížit stres a úzkost. Najděte to, co Vám dělá dobře. To stejné platí u stravy, jezte zdravě. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a vytvořte si pohodlné prostředí pro spánek. Praktiky mindfulness a meditace a další protistresové techniky pomohou snížit stres a zlepšit náladu. Udržujte kontakt s rodinou a přáteli, kteří Vám mohou poskytnout krátkodobou emocionální podporu. Nezapomeňte, že by to mělo být vzájemné. Nejen jedna strana bere. Věnujte se činnostem, které Vás baví a přinášejí Vám radost. Pomáhání druhým, dobrovolnictví nebo prostě laskavé činy mohou zvýšit pocit spokojenosti a naplnění. Stanovování a dosahování osobních cílů vede k pocitu úspěchu a sebeúcty. Dopřejte si čas na relaxaci a péči o sebe. Snažte se zaměřit na pozitivní aspekty svého života a praktikujte vděčnost. Každý den si zapište několik věcí, za které jste vděční.

Najít správnou kombinaci těchto aktivit, která Vám bude nejlépe vyhovovat, může nějakou dobu trvat, ale stojí to za to. Každý je jedinečný, takže experimentujte a zjistěte, co Vám přináší nejvíce radosti a spokojenosti.

Víte, co se skrývá za Vašimi emocemi? Jsou to Vaši průvodci životem, porozumění jim je klíčem k naplněnému a harmonickému životu. Emoce jsou dar. Mějte je rádi a snažte se porozumět tomu, co o Vás a Vašem životě vypovídají. Vyzkoušejte zůstat týden pozitivně naladěni a uvidíte, že vnitřní nastavení určuje Váš život.

Nezapomeňte, že bez akce není reakce.

Jindra Vodárková

Zkoušeli jste meditovat? Je to velmi efektivní.